Vizuális Technikák Képzés nagyban nagypályásoknak

-belső képzés nagycsoportnak-
Megszólal a telefon, ismerős HR-es kolléga hív: “Szilárd, láttuk a képzési felhívásotokat, izgalmasnak hangzik, de nekünk ez nem jó, mert ennyi ideje nálunk senkinek sincs, a mi embereink nem akarnak vizuálisan jegyzetelni. Ők belső képzéseket tartanak, beletapadtak a PPT-k világába. Meg vannak a sales-es kollégák, akik valami átütőbb prezentációs technikát szeretnének megtanulni. Nem szeretném, ha utazásra menne el az idejük, egyébként is többen vannak, mint amennyivel ti a képzést tartjátok. Ja és másnap már használják is azt, amit tanultak. Na és nálunk maximum flipchart méret van, filctollból alapszínek, és ebben az évezredben nem valószínű, hogy bárki pasztellal akarna maszatolni. Menni fog?” Aki ezzel hív, annak el tudom mondani, hogy mit tudunk ajánlani, aki meg ezzel nem hív fel, azoknak leírom, hogyan dolgoztunk Pakson.
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomerőművi Minősített Oktatóinak tartottunk Vizuális Technikák érzékenyítő műhelyt, az osztály vezetője, Mátrai Zsolt felkérésére. Az atomerőmű működtetésénél komoly tétje van a rendszeres belső képzéseknek, mert itt a legkisebb hiba is komoly bajt okozhat. Éppen ezért kiemelten fontos a képzések hatékonysága. Zsolt azt kérte tőlünk, hogy a 2 x 90 perc alatt tanítsuk meg a résztvevőknek az alapokat, hogy képesek legyenek az általunk népszerűsített papírprezi elkészítésére. A hab a tortán, hogy kétszer negyven fős létszámmal dolgozhattunk, olyan emberekkel, akik nem szoktak hozzá a rajzoláshoz. Sima ügy.

Ismerkedés a munkaeszközökkel

Visszajelzés egymás munkájára

Munka nagyban

Fehér Csaba kollégánkkal nekiláttunk legyalulni mindent a kétnapos Vizuális Technikák Képzés tematikájából, ami nem kifejezetten szolgálta a fent meghatározott célt, és nem fért bele az időkeretbe. Olyan programot akartunk, ahol a nagyszámú résztvevői csoportot úgy fejleszthettük, hogy megtartjuk a fókuszt, kapnak visszajelzést és elérik a kitűzött célt.
Ehhez ketten dolgoztunk a csoporttal, rendkívül szoros tematikát alkottunk, határozott vezetést alkalmaztunk és háromféle beviteli “eszközön” adtuk az embereknek az inputot.
1. Mindenki kezébe kapta képzési kézikönyvét, amitben oldalról oldalra haladva vettük a legfontosabb vizuális nyelvi elemeket.
2. Nagy méretben a legvastagabb filctollakkal (big one) a nagytáblánkon (Oscar, leánykori nevén LWX panel) folyamatosan megmutattam mindenkinek, hogy éppen mit rajzoljanak.
3. A szóbeli instrukciókat és nagytáblára kerülő rajzokat pedig Csaba, velem szinkronban a dokumentumkamera alatt rajzolta, így minden részleteket kivetíthettünk, tehát a résztvevők a projektor-vásznon is követhették – onnan is másolhatták HOGYAN rajzolják meg az egyes, pl. iparág-specifikus piktogramokat.

A minősített oktatók pedig az asztaloknál kicsiben, majd a Flipchartokon nagyban azonnal ki is próbálták a demonstrált kreatív megoldásokat.

A kivetítőn nagyban látszott a feladat lépésről-lépésre történő kivitelezése

Gyakorlás a munkafüzetből

Ilyen szép betűkkel ritkán találkozunk

Folyamatok tervezése

Maroknyi eszközt választottunk, és ahogyan a kétnapos nyitott tréningen, itt is megmutattuk és gyakoroltattuk a vizuális építő alapelemeket, megmutattuk hogy érdemes írni, figurákat rajzolni, az iparágra jellemző piktogramokat elkészíteni.
Végigjártuk a template-design lépéseit, majd a nagypapírt megszelídítve mindenki saját magának megtervezte és flipchart méretben el is készítette az általa választott privát és / vagy munkahelyi témáját reprezentáló grafikus űrlapot, vagyis SABLON-t, majd elkészítették a tartalmakat hordozó kártyákat is. Akik időben jól álltak, PapírPerzijüket a kiscsoportjukban még el is tudták próbálni.

 Sablonok (templétek) tervezése

Csaba a sablonok (templétek) készítéséhez tolja ki az instrukciókat

Készülnek a kártyák a prezentációkhoz

Papírprezi: Fővízköri hőhordozó útja

A résztvevők megkapták a szükséges eszközöket, tudást és gyakorlatilag kétszer 90 percben, már másnaptól használható, a hétköznapi munkájukat színesítő, őket hatékonyabbá tevő működőképes kompetenciákkal láttuk el őket.
Izgalmas, komoly kihívást jelentő feladat volt a Minősített Oktatókkal végzett munka, köszönjük a felkérést.

Klikk ide, ha az ön csapatának sincs túl sok ideje vizualizációs tréningekre, viszont jó lenne, valami hatékony eszköz a kollégák kezébe.

Az adatkezelési tájékoztatót (Itt elolvasható) és az általános Szerződési Feltételeket (Itt elolvasható) megismertem és elfogadom.

Legfrissebb bejegyzések

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK

  Magamról

  2011-ben kezdtük el Magyarországon terjeszteni a Vizuális folyamatsegítést. Azon dolgozunk, hogy a vállalkozásokba, és a managementbe visszahozzuk a mindenkiben benne rejlő vizualitás, a szabadkézi rajz, mint kommunikációs technológiát és eszközt. A nemzetközi szinten elismert módszertan és kipróbált tudás megosztásával segítjük nagyvállalati vezetők és szakemberek munkáját. A Grafacity Visual Services csapata és tágabb szakmai közössége teszi lehetővé a tudásötvözést és a módszertan gyakorlatba ültetését.

  0 hozzászólás

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Kapcsolódó Bejegyzések

  EODF éves konferencia

  Idén Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

  Közösségi rajz

  Akartunk egy cikket írni az egyre népszerűbb “Közösségi rajz” szolgáltatásunkról és jó ötletnek tűnt, hogy Strenner Szilárdra -a Grafacity ügyvezetőjére- a reggeli kávéjánál csapjak le és kikérdezzem erről.

  EMS Konferencia

  Az Európai Meteorológia Társaság meghívására vettünk részt a az éves konferenciájukon, melyet az idén Budapesten rendeztek. Ez volt az első alkalom, hogy az EMS vizuális jegyzetelőt hívott a rendezvényére, igy miénk volt a lehetőség, hogy az első benyomást megtegyük. Legfontosabb feldatunk volt a keynote előadások jegyzetelése és a plakát szekció számára egy reprezentatív nagy kép megalkotása.

  Jól áll nekünk a fekete

  A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által létrehozott DemoLab (link to: https://demolab.hu) egy 2018. januárjában indult innovatív művészeti-pedagógiai kezdeményezés. 2019 szeptember 21.-én a program záróeseményét “tettük színessé”*.

  *Nem, ez így nem igaz, nem is tettük színessé, mert Galambos Ritával, az Alapítvány elnökével egyeztetve a fekete papír mellett döntöttünk.

  Vizuális Technikák Képzés nagyban nagypályásoknak

  Megszólal a telefon, ismerős HR-es kolléga hív: “Szilárd, láttuk a képzési felhívásotokat, izgalmasnak hangzik, de nekünk ez nem jó, mert ennyi ideje nálunk senkinek sincs, a mi embereink nem akarnak vizuálisan jegyzetelni. Ők belső képzéseket tartanak, beletapadtak a PPT-k világába. Meg vannak a sales-es kollégák, akik valami átütőbb prezentációs technikát szeretnének megtanulni. Nem szeretném, ha utazásra menne el az idejük, egyébként is többen vannak, mint amennyivel ti a képzést tartjátok. Ja és másnap már használják is azt, amit tanultak. Na és nálunk maximum flipchart méret van, filctollból alapszínek, és ebben az évezredben nem valószínű, hogy bárki pasztellal akarna maszatolni. Menni fog?”

  Aki ezzel hív, annak el tudom mondani, hogy mit tudunk ajánlani, aki meg ezzel nem hív fel, azoknak leírom, hogyan dolgoztunk Pakson.

  © 2018 Grafacity - Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | Designed by SMG