European Organisation Design Forum - éves konferencia

Grafacity Beszámoló a 2018-as EODF konferenciáról

Idén Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

Pörgős, inspiráló, professzionális programot hoztak össze a szervezők, mi pedig rajongunk a kraftos, átgondolt rendezvényekért. A legmegkapóbb számunkra a fórum sokszínűsége volt. Ez megnyilatkozott a módszertanban is: a nagyszerű keynote előadások mellett megjelent az Open Space Technology, workshop, előadás, panel beszélgetés, virtuális előadás, playback színház, díjátadók és Stakeholder improvizációs beszélgetés is gazdagította a programot. A konferencián leköszönt a szervezet aktuális elnöke és bejelentették az új megbízottat. Az egészen komoly elemektől a felszabadult buliig mindenféle regiszteren játszott a rendezvény. Érezhető volt a működő, lélegző, élő szakmai közösségek minden jellemzője. A konferenciának különleges hangulatot kölcsönzött, hogy a Magyar Telekom “régi” Krisztina körúti székházában lehettünk, az utolsó ottani nagyrendezvény résztvevőiként.

Fő téma az Üzleti ökoszisztémák tervezése volt, altémák: Connectivity, Platform és Digitalization. Jó volt látni, hogy a globális szintű eseményt hogy emelték, és tették színesebbé a magyar szakemberek: Vicsek András hálózatkutató, Sagodi Hajni HR szakember a Stakeholder imporvizációval, Császár Csaba (ex-OD Partner) és Lengyel Csaba facilitátorok által kísért Open Space felpezsdítette a közös gondolkodást.

A témák és módszerek mellett, a huszonegy országból érkező 120 résztvevő is rendkívül sokszínű közösséget alkotott: európa számos országa mellett szép számban érkeztek szinte minden földrészről érdeklődők, így valóban globális szintű rendezvényen lehettünk. Örömteli volt, ahogyan az egy szervezettől érkező munkatársak azonnal megkezdték tapasztalataik megvitatását, továbbgondolását.

A sokszínűség az általunk használt megoldásokban is megjelent: nem csak vizuális jegyzeteket készítettünk, hanem 8 különféle módon szolgáltuk a programot.

Az EODF Open Space Technology-hoz (OST) elkészült a Grafacity Visual Services eddigi talán legnagyobb templétje: a konferencia piactere 6,6 x 2,2 méteresre sikerült. A méretes papíron helyet kaptak a két nap két-két idősávjában és a 12+1 helyszínen megjelenő témák.

A facilitátorokkal közösen meghatározott, a helyszíneket definiáló jelzések közül egy a Piactérre és egy az Open Space helyszíni Flipchartjára került, a szekció beazonosításához. A témák és helyszínek összekapcsolását az általunk készített térkép (terembeosztás) segítette.

Az OST mellett természetesen jegyzeteltünk is: egyrészt hagyományos módon: papíron az egyik -számunkara is izgalmas- Alastair Mitchell-Baker és Stelio Verzera által facilitált “Design for Ecosystems” témájú “pre-konf” workshopon,

másrészt a habkartonon is dolgoztunk, így a konferencia végére formás tornyot építhettünk az elkészült jegyzetekből. A habkarton különösen azért bizonyult hasznosnak, mert párhuzamosan egy “flow” jellegű összefoglaló jegyzet is készült, azaz foglalkozunk a “nagy képpel”, illetve időnként “belefúrunk” a részletekbe is. A papír “ívek” cserélgetéséhez képest sokkal gyorsabb a mozgatása, azonnal kiállítható, önállóan megáll, és mára már 100%-ban újrahasznosítható anyagokból is beszerezhető*.

A teljes torony felállításával világossá vált számunkra, hogy a habkartony torony izgalmas perspektívákat nyit a jegyzetelésben, és az Event-design-ban, a körüljárható élmény létrehozásával.

*Korábban valóban a környezetre egyáltalán nem barátságos habkarton lemezekről volt szó, (2 oldalán kartonnal borított, 5 vagy 10 mm vastag sztirol hab tábla), ami általában kiállítás-építési dekorációs alapanyagként funkcionál: de a le nem bomló magja révén környezetszennyező volt. Beszállítóinknak hála mára ez már a múlté és elérhető a teljes mértékben biodegradálódó, 100%-ban papír alapú karton cellás tábla.

Készült egy un. “Flow Jegyzet” is, amelyen egy lapra sűrítettük a teljes konferencia folyamatát. Itt természetesen takarékoskodni kellett a hellyel, kiemelni a folyamatból a leglényegesebb elemeket. Ezt a fajta jegyzetelést a Császár Csaba által facilitált Budapesti Corvinus Egyetem szervezetfejlesztési folyamatában kísérleteztük ki ügyfelünk örömére.

Az összefoglaló jegyzet végül a leköszönő Jeoren van Bree elnökhöz került, a számára meglepetésnek készült, a résztvevőkkel közösen készített, hálájukat történeteik útján kifejező Közösségi Rajzzal együtt.

Örömünkre szolgált, hogy készíthettünk színes Welcome plakátot, melyen a szervezők megköszönték a támogatók, szponzorok nagylelkűségét és hozzájárulásukat a programhoz.

Digitális Vizuális jegyzetünk a Sagodi Hajni, a SHELL belső OD tanácsadója által vezetett “Ökoszisztémák és az együttműködések kihívásai” témájú Panelbeszélgetés során készült, ahol a látványosan kivetített vizuális jegyzet intenzíven támogatta a közönséget a beszélgetés követésében.

Számunkra Hajni másik, facilitátorként történő közreműködése volt a vizuális eszközök szempontjából a legizgalmasabb: engedve a konferencia inspiráló légkörének, a Deep Democracy blokk nyomán a szokásosnál formabontóbb és artisztikusabb jegyzetet készítettünk. Az imporvizációs Stakeholder beszélgetés (szerepjáték) egy elképzelt vállalkozás ökoszisztémájában szereplők véleményét szólaltatta meg a tervezett digitalizációs transzformáció kapcsán.

A mélybarna papír, a fekete kollázs és a krétafilc jegyzetek kiemelték a beszélgetés drámaiságát. Központi szerepben megjelenik Vanda, a mesterséges intelligencia, aki egyik napról a másikra átvette az ügyfélszolgálaton több száz ember munkáját. A régimódi “offline” vállalat és teljes ökoszisztémájának szereplői dramatikus módon, a szerepekbe improvizatív módon “beleállva” hangosították ki véleményeiket. A sok humorral átszőtt inspiráló blokk a konferencia egyik csúcspontja volt.

A résztvevők közül többen találkoztak már vizuális folyamatsegítőkkel, így nem volt számukra újdonság a vizualizáció. Meglepő volt azonban számukra a konferencián tapasztalt vizuális folyamatsegítés sokfélesége. E mellett nem pusztán tartalmakat ragadtunk meg, hanem a lényeget is. Nem csak dekoratív jegyzetek születtek, hanem olyanok, amelyek energetikailag is hordozzák a fórumon megfogalmazottakat.

Megtisztelő számunkra, hogy az előadók és témagazdák által képviselt mély szakmai koncepciók, szemléletmód és üzenetek átadásában közreműködhettünk. E feladatban mindeképpen segítség a vizuális folyamatsegítés és a szakemberek is örömmel használták ezt a lehetőséget.

Kis színesek, amelyek nélkül nem lett volna a fórum az, ami:

Közel évtizedes praxisunkban másodszor fordult elő, az egyik reggel nem voltak meg az előkészített módszertani plakátok. Lelkes takarítók martalékai lettek az éjszaka előkészített lapjaink, így kávé-nyomokkal gazdagítva, a szelektívből előhalászva hirdethették a “Két láb törvényét”. Valószínűleg a következő hasonló eseményre több és nagyobb “Ne dobd ki, könyörgöm!!!” post-ittel készülünk.

Átélhettük továbbá a világ kezdete előtti pillanatot is a technika jóvoltából, mert az egyik keynote előadás kellős közepén egyszer csak elment áram és elborított minket a teljes sötétség. Igen, mi ezért is szeretünk inkább analógban: papíron dolgozni, de azért ilyen sötétben még a mi jegyzeteink sem látszódtak.

Elbúcsúztunk tehát, a fórumnak helyet adó Krisztina körúti Telekom székháztól, amihez több nagyszerű emlék köt minket is: konferenciák jegyzetei, stratégia együttműködések, sőt még vizuális technikák képzés is. Bízunk benne, hogy rövidesen folytathatjuk a munkát a Stadionoknál!

A konferencia számos közreműködője közül külön köszönet Kalmár Elvirának és Nagy Eszternek, hogy részesei lehettünk a ko-kreatív alkotásnak!

Fotók: Kertész Rita, Kapolka Gábor, Stelio Verzera és Strenner Szilárd

Az EODF-ről bővebben itt: http://eodf.eu

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK

  Magamról

  2011-ben kezdtük el Magyarországon terjeszteni a Vizuális folyamatsegítést. Azon dolgozunk, hogy a vállalkozásokba, és a managementbe visszahozzuk a mindenkiben benne rejlő vizualitás, a szabadkézi rajz, mint kommunikációs technológiát és eszközt. A nemzetközi szinten elismert módszertan és kipróbált tudás megosztásával segítjük nagyvállalati vezetők és szakemberek munkáját. A Grafacity Visual Services csapata és tágabb szakmai közössége teszi lehetővé a tudásötvözést és a módszertan gyakorlatba ültetését.

  0 hozzászólás

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Kapcsolódó Bejegyzések

  Jól áll nekünk a fekete

  A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által létrehozott DemoLab (link to: https://demolab.hu) egy 2018. januárjában indult innovatív művészeti-pedagógiai kezdeményezés. 2019 szeptember 21.-én a program záróeseményét “tettük színessé”*.

  *Nem, ez így nem igaz, nem is tettük színessé, mert Galambos Ritával, az Alapítvány elnökével egyeztetve a fekete papír mellett döntöttünk.

  Közösségi rajz-hogy valóban résztvevők legyenek, akik eljöttek a rendezvényedre.

  Akartunk egy cikket írni az egyre népszerűbb “Közösségi rajz” szolgáltatásunkról és jó ötletnek tűnt, hogy Strenner Szilárdra -a Grafacity ügyvezetőjére- a reggeli kávéjánál csapjak le és kikérdezzem erről.

  EMS Konferencia

  Az Európai Meteorológia Társaság meghívására vettünk részt a az éves konferenciájukon, melyet az idén Budapesten rendeztek. Ez volt az első alkalom, hogy az EMS vizuális jegyzetelőt hívott a rendezvényére, igy miénk volt a lehetőség, hogy az első benyomást megtegyük. Legfontosabb feldatunk volt a keynote előadások jegyzetelése és a plakát szekció számára egy reprezentatív nagy kép megalkotása.

  EODF éves konferencia

  Idén Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

  © 2018 Grafacity - Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | Designed by SMG