European Organisation Design Forum - éves konferencia

Grafacity Beszámoló a 2018-as EODF konferenciáról

Idén Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

Pörgős, inspiráló, professzionális programot hoztak össze a szervezők, mi pedig rajongunk a kraftos, átgondolt rendezvényekért. A legmegkapóbb számunkra a fórum sokszínűsége volt. Ez megnyilatkozott a módszertanban is: a nagyszerű keynote előadások mellett megjelent az Open Space Technology, workshop, előadás, panel beszélgetés, virtuális előadás, playback színház, díjátadók és Stakeholder improvizációs beszélgetés is gazdagította a programot. A konferencián leköszönt a szervezet aktuális elnöke és bejelentették az új megbízottat. Az egészen komoly elemektől a felszabadult buliig mindenféle regiszteren játszott a rendezvény. Érezhető volt a működő, lélegző, élő szakmai közösségek minden jellemzője. A konferenciának különleges hangulatot kölcsönzött, hogy a Magyar Telekom “régi” Krisztina körúti székházában lehettünk, az utolsó ottani nagyrendezvény résztvevőiként.

Fő téma az Üzleti ökoszisztémák tervezése volt, altémák: Connectivity, Platform és Digitalization. Jó volt látni, hogy a globális szintű eseményt hogy emelték, és tették színesebbé a magyar szakemberek: Vicsek András hálózatkutató, Sagodi Hajni HR szakember a Stakeholder imporvizációval, Császár Csaba (ex-OD Partner) és Lengyel Csaba facilitátorok által kísért Open Space felpezsdítette a közös gondolkodást.

A témák és módszerek mellett, a huszonegy országból érkező 120 résztvevő is rendkívül sokszínű közösséget alkotott: európa számos országa mellett szép számban érkeztek szinte minden földrészről érdeklődők, így valóban globális szintű rendezvényen lehettünk. Örömteli volt, ahogyan az egy szervezettől érkező munkatársak azonnal megkezdték tapasztalataik megvitatását, továbbgondolását.

A sokszínűség az általunk használt megoldásokban is megjelent: nem csak vizuális jegyzeteket készítettünk, hanem 8 különféle módon szolgáltuk a programot.

Az EODF Open Space Technology-hoz (OST) elkészült a Grafacity Visual Services eddigi talán legnagyobb templétje: a konferencia piactere 6,6 x 2,2 méteresre sikerült. A méretes papíron helyet kaptak a két nap két-két idősávjában és a 12+1 helyszínen megjelenő témák.

A facilitátorokkal közösen meghatározott, a helyszíneket definiáló jelzések közül egy a Piactérre és egy az Open Space helyszíni Flipchartjára került, a szekció beazonosításához. A témák és helyszínek összekapcsolását az általunk készített térkép (terembeosztás) segítette.

Az OST mellett természetesen jegyzeteltünk is: egyrészt hagyományos módon: papíron az egyik -számunkara is izgalmas- Alastair Mitchell-Baker és Stelio Verzera által facilitált “Design for Ecosystems” témájú “pre-konf” workshopon,

másrészt a habkartonon is dolgoztunk, így a konferencia végére formás tornyot építhettünk az elkészült jegyzetekből. A habkarton különösen azért bizonyult hasznosnak, mert párhuzamosan egy “flow” jellegű összefoglaló jegyzet is készült, azaz foglalkozunk a “nagy képpel”, illetve időnként “belefúrunk” a részletekbe is. A papír “ívek” cserélgetéséhez képest sokkal gyorsabb a mozgatása, azonnal kiállítható, önállóan megáll, és mára már 100%-ban újrahasznosítható anyagokból is beszerezhető*.

A teljes torony felállításával világossá vált számunkra, hogy a habkartony torony izgalmas perspektívákat nyit a jegyzetelésben, és az Event-design-ban, a körüljárható élmény létrehozásával.

*Korábban valóban a környezetre egyáltalán nem barátságos habkarton lemezekről volt szó, (2 oldalán kartonnal borított, 5 vagy 10 mm vastag sztirol hab tábla), ami általában kiállítás-építési dekorációs alapanyagként funkcionál: de a le nem bomló magja révén környezetszennyező volt. Beszállítóinknak hála mára ez már a múlté és elérhető a teljes mértékben biodegradálódó, 100%-ban papír alapú karton cellás tábla.

Készült egy un. “Flow Jegyzet” is, amelyen egy lapra sűrítettük a teljes konferencia folyamatát. Itt természetesen takarékoskodni kellett a hellyel, kiemelni a folyamatból a leglényegesebb elemeket. Ezt a fajta jegyzetelést a Császár Csaba által facilitált Budapesti Corvinus Egyetem szervezetfejlesztési folyamatában kísérleteztük ki ügyfelünk örömére.

Az összefoglaló jegyzet végül a leköszönő Jeoren van Bree elnökhöz került, a számára meglepetésnek készült, a résztvevőkkel közösen készített, hálájukat történeteik útján kifejező Közösségi Rajzzal együtt.

Örömünkre szolgált, hogy készíthettünk színes Welcome plakátot, melyen a szervezők megköszönték a támogatók, szponzorok nagylelkűségét és hozzájárulásukat a programhoz.

Digitális Vizuális jegyzetünk a Sagodi Hajni, a SHELL belső OD tanácsadója által vezetett “Ökoszisztémák és az együttműködések kihívásai” témájú Panelbeszélgetés során készült, ahol a látványosan kivetített vizuális jegyzet intenzíven támogatta a közönséget a beszélgetés követésében.

Számunkra Hajni másik, facilitátorként történő közreműködése volt a vizuális eszközök szempontjából a legizgalmasabb: engedve a konferencia inspiráló légkörének, a Deep Democracy blokk nyomán a szokásosnál formabontóbb és artisztikusabb jegyzetet készítettünk. Az imporvizációs Stakeholder beszélgetés (szerepjáték) egy elképzelt vállalkozás ökoszisztémájában szereplők véleményét szólaltatta meg a tervezett digitalizációs transzformáció kapcsán.

A mélybarna papír, a fekete kollázs és a krétafilc jegyzetek kiemelték a beszélgetés drámaiságát. Központi szerepben megjelenik Vanda, a mesterséges intelligencia, aki egyik napról a másikra átvette az ügyfélszolgálaton több száz ember munkáját. A régimódi “offline” vállalat és teljes ökoszisztémájának szereplői dramatikus módon, a szerepekbe improvizatív módon “beleállva” hangosították ki véleményeiket. A sok humorral átszőtt inspiráló blokk a konferencia egyik csúcspontja volt.

A résztvevők közül többen találkoztak már vizuális folyamatsegítőkkel, így nem volt számukra újdonság a vizualizáció. Meglepő volt azonban számukra a konferencián tapasztalt vizuális folyamatsegítés sokfélesége. E mellett nem pusztán tartalmakat ragadtunk meg, hanem a lényeget is. Nem csak dekoratív jegyzetek születtek, hanem olyanok, amelyek energetikailag is hordozzák a fórumon megfogalmazottakat.

Megtisztelő számunkra, hogy az előadók és témagazdák által képviselt mély szakmai koncepciók, szemléletmód és üzenetek átadásában közreműködhettünk. E feladatban mindeképpen segítség a vizuális folyamatsegítés és a szakemberek is örömmel használták ezt a lehetőséget.

Kis színesek, amelyek nélkül nem lett volna a fórum az, ami:

Közel évtizedes praxisunkban másodszor fordult elő, az egyik reggel nem voltak meg az előkészített módszertani plakátok. Lelkes takarítók martalékai lettek az éjszaka előkészített lapjaink, így kávé-nyomokkal gazdagítva, a szelektívből előhalászva hirdethették a “Két láb törvényét”. Valószínűleg a következő hasonló eseményre több és nagyobb “Ne dobd ki, könyörgöm!!!” post-ittel készülünk.

Átélhettük továbbá a világ kezdete előtti pillanatot is a technika jóvoltából, mert az egyik keynote előadás kellős közepén egyszer csak elment áram és elborított minket a teljes sötétség. Igen, mi ezért is szeretünk inkább analógban: papíron dolgozni, de azért ilyen sötétben még a mi jegyzeteink sem látszódtak.

Elbúcsúztunk tehát, a fórumnak helyet adó Krisztina körúti Telekom székháztól, amihez több nagyszerű emlék köt minket is: konferenciák jegyzetei, stratégia együttműködések, sőt még vizuális technikák képzés is. Bízunk benne, hogy rövidesen folytathatjuk a munkát a Stadionoknál!

A konferencia számos közreműködője közül külön köszönet Kalmár Elvirának és Nagy Eszternek, hogy részesei lehettünk a ko-kreatív alkotásnak!

Fotók: Kertész Rita, Kapolka Gábor, Stelio Verzera és Strenner Szilárd

Az EODF-ről bővebben itt: http://eodf.eu

Legfrissebb bejegyzések

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK

  Magamról

  2011-ben kezdtük el Magyarországon terjeszteni a Vizuális folyamatsegítést. Azon dolgozunk, hogy a vállalkozásokba, és a managementbe visszahozzuk a mindenkiben benne rejlő vizualitás, a szabadkézi rajz, mint kommunikációs technológiát és eszközt. A nemzetközi szinten elismert módszertan és kipróbált tudás megosztásával segítjük nagyvállalati vezetők és szakemberek munkáját. A Grafacity Visual Services csapata és tágabb szakmai közössége teszi lehetővé a tudásötvözést és a módszertan gyakorlatba ültetését.

  0 hozzászólás

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Kapcsolódó Bejegyzések

  Közösségi rajz

  Akartunk egy cikket írni az egyre népszerűbb “Közösségi rajz” szolgáltatásunkról és jó ötletnek tűnt, hogy Strenner Szilárdra -a Grafacity ügyvezetőjére- a reggeli kávéjánál csapjak le és kikérdezzem erről.

  Jól áll nekünk a fekete

  A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által létrehozott DemoLab (link to: https://demolab.hu) egy 2018. januárjában indult innovatív művészeti-pedagógiai kezdeményezés. 2019 szeptember 21.-én a program záróeseményét “tettük színessé”*.

  *Nem, ez így nem igaz, nem is tettük színessé, mert Galambos Ritával, az Alapítvány elnökével egyeztetve a fekete papír mellett döntöttünk.

  EODF éves konferencia

  Idén Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

  EMS Konferencia

  Az Európai Meteorológia Társaság meghívására vettünk részt a az éves konferenciájukon, melyet az idén Budapesten rendeztek. Ez volt az első alkalom, hogy az EMS vizuális jegyzetelőt hívott a rendezvényére, igy miénk volt a lehetőség, hogy az első benyomást megtegyük. Legfontosabb feldatunk volt a keynote előadások jegyzetelése és a plakát szekció számára egy reprezentatív nagy kép megalkotása.

  Vizuális Technikák Képzés nagyban nagypályásoknak

  Megszólal a telefon, ismerős HR-es kolléga hív: “Szilárd, láttuk a képzési felhívásotokat, izgalmasnak hangzik, de nekünk ez nem jó, mert ennyi ideje nálunk senkinek sincs, a mi embereink nem akarnak vizuálisan jegyzetelni. Ők belső képzéseket tartanak, beletapadtak a PPT-k világába. Meg vannak a sales-es kollégák, akik valami átütőbb prezentációs technikát szeretnének megtanulni. Nem szeretném, ha utazásra menne el az idejük, egyébként is többen vannak, mint amennyivel ti a képzést tartjátok. Ja és másnap már használják is azt, amit tanultak. Na és nálunk maximum flipchart méret van, filctollból alapszínek, és ebben az évezredben nem valószínű, hogy bárki pasztellal akarna maszatolni. Menni fog?”

  Aki ezzel hív, annak el tudom mondani, hogy mit tudunk ajánlani, aki meg ezzel nem hív fel, azoknak leírom, hogyan dolgoztunk Pakson.

  © 2018 Grafacity - Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | Designed by SMG