Az Európai Meteorológiai Társaság konferenciája

– a vizuális jegyzetelő szemszögéből

Az Európai Meteorológia Társaság meghívására vettünk részt a az éves konferenciájukon, melyet az idén Budapesten rendeztek. Ez volt az első alkalom, hogy az EMS vizuális jegyzetelőt hívott a rendezvényére, igy miénk volt a lehetőség, hogy az első benyomást megtegyük. Legfontosabb feldatunk volt a keynote előadások jegyzetelése és a plakát szekció számára egy reprezentatív nagy kép megalkotása.

 Hasonszőrűek között

Már a munka megkezdése előtt meggyőződésünk volt, hogy a meteorológusok hozzánk hasonlóan pontosan tisztában vannak a vizualizáció hasznával. Nem pusztán az időjárásjelentésekből jól ismert helyes kis felhőcskékre gondoltunk, hanem a vizualizáció sokoldalú használatára (info-grafikák, animációk, videó szimulációk stb.). Mivel pedig a meterorológusok beszélik a képi nyelvet, szerették és értették munkánkat. Jó volt látni a rajzok körűl összegyűlt embereket, amint átnézik, kommentálják a jegyzeteket és élvezik a képi világ gazdagságát. Akik nem voltak jelen a keynote előadásokon a jegyzetek segítségével pótolhatták az elmulasztottokat. Külön hálásak voltunk a szervezőktől kapott gondoskodásért.

A kommunikáció tétje

A vizuális jegyzetelés során egy időben történik az információk szűrése, rendszerezése, hogy láthatóvá váljon a nagy egész, felismerhetőek legynek a tágabb összefüggések.

 

Éppen ezért tanulságos volt számunkra Haleh Kotvaal (“Great Forecast – Poor Outcome”) előadása, amely arról szólt, hogyan lehet megértetni az emberekkel meteorológiai jelenségek őket érintő lehetséges következményeit, például egy közelgő vihart, vagy egy téli szokatlan hidegfrontot. Drámai volt nyomon követni milyen tragédiákhoz vezethet a gyenge kommunikáció. A vizualizáció használata a kommunikációban nem pusztán befogadhatóvá teszi az információt, hanem segít mobilizálni az érzéseket, felkelteni a motivációt , hogy a rendelkezésünkre álló – gyakran rövid – idő alatt megfelelően cselekedjünk.

Komplex témák komplex ábrázolása

A nyílt adatról szóló szekció mély benyomást tett ránk. A témát Jed Sundwall az Amazon Web Services-től vezette fel, megvilágítva szolgáltatásuk fontosságát, hogyan működik, hogyan szolgátatnak magas minőségű adatot az ügyfeleiknek. Erre a prezentációra építve az adat felhasználói és a nemzeti időjárás előrejelző szolgálatok képviselői áltak elő történeteikkel: ők hogyan profitálnak a a magas minőségű, feldolgozott adatokból. A több mint két órás blokk részleteivel és komplexitásával komoly kihívást jelentett a jegyzetelő számára. Hála legnagyobb táblánknak: Oszkárnak (1,13 x 3 m), sikerült egy lapon összefoglalni az elhangzottakat.

Poszter Szekció

Kiválónak találtuk a poszter szekcióban felvonultatott anyagokat mennyiségi és minőségi szempontból is. Nem pusztán a sokszínűség és a kutatások magas színvonala volt meggyőző, hanem a design és a vizuális anyagok széleskörű használata is tetszetős volt.

Összegzésképpen

Hálásak vagyunk a rendezőknek, hogy lehetőséget kaptunk az inspiráló konferencián való közreműködésre, amely tovább erősítette a vizualitás erejébe vetett hitünket.

Strenner-Szekeres Júlia és Strenner Szilárd

Eredeti cikk angolul 

Legfrissebb bejegyzések

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK

  Magamról

  2011-ben kezdtük el Magyarországon terjeszteni a Vizuális folyamatsegítést. Azon dolgozunk, hogy a vállalkozásokba, és a managementbe visszahozzuk a mindenkiben benne rejlő vizualitás, a szabadkézi rajz, mint kommunikációs technológiát és eszközt. A nemzetközi szinten elismert módszertan és kipróbált tudás megosztásával segítjük nagyvállalati vezetők és szakemberek munkáját. A Grafacity Visual Services csapata és tágabb szakmai közössége teszi lehetővé a tudásötvözést és a módszertan gyakorlatba ültetését.

  0 hozzászólás

  Egy hozzászólás elküldése

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Kapcsolódó Bejegyzések

  Közösségi rajz

  Akartunk egy cikket írni az egyre népszerűbb “Közösségi rajz” szolgáltatásunkról és jó ötletnek tűnt, hogy Strenner Szilárdra -a Grafacity ügyvezetőjére- a reggeli kávéjánál csapjak le és kikérdezzem erről.

  EODF éves konferencia

  Idén Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

  Vizuális Technikák Képzés nagyban nagypályásoknak

  Megszólal a telefon, ismerős HR-es kolléga hív: “Szilárd, láttuk a képzési felhívásotokat, izgalmasnak hangzik, de nekünk ez nem jó, mert ennyi ideje nálunk senkinek sincs, a mi embereink nem akarnak vizuálisan jegyzetelni. Ők belső képzéseket tartanak, beletapadtak a PPT-k világába. Meg vannak a sales-es kollégák, akik valami átütőbb prezentációs technikát szeretnének megtanulni. Nem szeretném, ha utazásra menne el az idejük, egyébként is többen vannak, mint amennyivel ti a képzést tartjátok. Ja és másnap már használják is azt, amit tanultak. Na és nálunk maximum flipchart méret van, filctollból alapszínek, és ebben az évezredben nem valószínű, hogy bárki pasztellal akarna maszatolni. Menni fog?”

  Aki ezzel hív, annak el tudom mondani, hogy mit tudunk ajánlani, aki meg ezzel nem hív fel, azoknak leírom, hogyan dolgoztunk Pakson.

  EMS Konferencia

  Az Európai Meteorológia Társaság meghívására vettünk részt a az éves konferenciájukon, melyet az idén Budapesten rendeztek. Ez volt az első alkalom, hogy az EMS vizuális jegyzetelőt hívott a rendezvényére, igy miénk volt a lehetőség, hogy az első benyomást megtegyük. Legfontosabb feldatunk volt a keynote előadások jegyzetelése és a plakát szekció számára egy reprezentatív nagy kép megalkotása.

  Jól áll nekünk a fekete

  A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által létrehozott DemoLab (link to: https://demolab.hu) egy 2018. januárjában indult innovatív művészeti-pedagógiai kezdeményezés. 2019 szeptember 21.-én a program záróeseményét “tettük színessé”*.

  *Nem, ez így nem igaz, nem is tettük színessé, mert Galambos Ritával, az Alapítvány elnökével egyeztetve a fekete papír mellett döntöttünk.

  © 2018 Grafacity - Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | Designed by SMG