logotype
Graphical illustration PDF Print E-mail


Budapesti Corvinus Egyetem - 2011. októberA grafikus jegyzetelés vagy illusztrálás módszerét az Amerikai Egyesült Államokban a hetvenes évek óta használják. Szerepe lehet:
– az elhangzó információk vizuális megjelenítése és strukturálása,
– az elhangzottakkal kapcsolatos asszociációs bázis aktiválása,
– az egyedi illusztrációkkal az információk előhívásának és a hosszú távú memóriába való rögzítésének elősegítése a jobb-bal agyféltekés gondolkodás közöti átjárhatóságának biztosításával,
– az élmények átadhatóságának biztosítása.

Előadások, beszélgetések, viták rögzíthetőek nagyméretű grafikus jegyzetek formájában. Az illusztrátor a rendezvény helyszínén a rendezvény ideje alatt nagyméretű illusztrációkat készít, amely az elhangzottak legfontosabb csomópontjait, értelmi összefüggéseit, érzelmeket, „energiákat” rögzíti rövid szöveges és képi elemekből építkező jegyzet formájában. Az esemény résztvevői a jegyzet megalkotását követik. Megrendelői igény szerint – a jegyzet a közös gondolkodási folyamatban felhasználható, ekkor a résztvevők is alkotójává válhatnak, vagy felhasználható az esemény dokumentációjaként, illusztrációként.


A grafikus jegyzetelés jellemzői:

 • Az alkalmazott művészetek és a menedzsment eszközök hatékony integrációjával létrejövő kommunikációs technológia.
 • Közvetlenül a beszélgetés, vagy előadás során alakuló vizuális rendszer. Egyszerre szólítja meg a közönséget gondolati és érzelmi síkon. Lehetőséget ad az interaktivitásra.
 • A látható végeredmény nemcsak a tartalmakat közvetíti, hanem a program atmoszféráját is.
 • A grafikák akár több tíz méter hosszúságú információ-folyamok formájában is készülhetnek.
 • E-book, vagy virtuális felület formájában publikálhatók.


Hol hasznosul leginkább a grafikus jegyzetelés?

 • Konferenciákon
 • Kick-off meetingeken
 • Vezetői programokon
 • Dialógus beszélgetéseken (pl. World Café)
 • Kerekasztal-beszélgetéseken
 • Vállalati és nagycsoportos rendezvényeken

 

A grafikus jegyzetelés / illusztrálás előnyei: 

 • Minden jelentős információt összegyűjt, a csoportfolyamat hátrányos befolyásolása nélkül.
 • Növeli a fő témák és kulcs üzenetek megértését és felidézését.
 • Növeli a befektetések megtérülését (ROI) az előadói és a hallgatói oldalon.
 • Vizuális, minden befogadó által látható jegyzetet épít, amire a vezető / előadó felépítheti összefoglalóját vagy a    későbbi interakciót.
 • Egyedi emlékeztetővel látja el a hallgatóságot: digitális vagy kinyomatatott formában.
 • Megkönnyíti a rendezvény "gestalt"-jának felidézését és kommunikálását.

 

Kapcsolat:

Mobil:    + 36-30 / 271-30-53

E-mail:  info[kukac]grafacity.eu

 

Ajánlások, referenciák:

"A Grafikus jegyzetelés módszertana meglepően újszerű volt. Szilárd csoporttapasztalatával jól ragadta meg a folyamatot, így, amikor a rajzok értelmezésére helyeztük a fókuszt, nagyban hozzájárult a megértéséhez. Kettős felhasználásúak a rajzok, amelyek készülnek, egyrészről azonnal használhatóak a folyamat értelmezésére, másrészről az archiválásban is segít. A rajzok színei és érzésekben gazdagsága könnyedebbé teszi az adott emlék előhívását. Ha ma ránézek az ODWS, valamint a munka- és szervezetpszichológus konferenciák rajzaira, előttem vannak a közös pillanataink."
Németh Gergely, ügyvezető
Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft.


„A novemberi nagy sikerű family business konferencián készített grafikákat e-book formátumban is megkaptam. Jó ez a technika! Tapasztaltam: a grafikus jegyzetelés megragadta a konferencia közönségét. A szünetekben mind az előadók, mind a közönség az illusztrációkat nézegették, vizsgálták, hogyan változtak az elhangzottak képekké, vagyis, hogyan „fordított” az illusztrátor. Érdekes volt látni, ahogy a legfontosabb üzenetek azonnal papírra kerültek. A konferencia óta büszkén mutogatjuk a rajzokat, és meséljük ezek alapján az ott hallott „sétáló történeteket”, ahogy az Akadémia „in vivo” konferencia-dramaturgiájában ezek megjelentek. Hasonló eseményeken szeretnék ragaszkodni a grafikus jegyzetelés technika alkalmazásához!”
Dr. Gelléri Péter, elnök
Családi Vállalat Akadémia


„A grafikus jegyzetelés jól támogatta ügyfelünk rendezvényének szakmai programját. A Grafacity csapata pontosan megértette a megrendelést, és minden szempontból felkészült a feladatra: a megbízóhoz és a témához kapcsolódó ikonokkal, szimbólumokkal, vizuális gag-ekkel és szövegekkel készültek és ezeket jól alkalmazták. A közös munka során a facilitátorokkal jól összehangolódtak, a párhuzamosan zajló workshopok folyamán egységes rajzi jegyzeteket készítettek. Ezek nemcsak a kiscsoportos beszámolók alapját képezték a plenáris szekcióban, de ügyfelünk irodájának falait is díszíteni fogják, ezzel emlékeztetve őket a nap során feldolgozott küldetésükre. A Szilárd által felkészített team profi volt, emelte rendezvényünk színvonalát.”
Lőrincz Orsolya
GROW Szervezetfejlesztési Tanácsadó Zrt.