logotype
Grafikus Stratégia és Vízióalkotás PDF Print E-mail
There are no translations available.

A grafikus stratégia és vízióalkotás az egyik legizgalmasabb és a grafikus coachinghoz hasonlóan leginteraktívabb vizuális műfaj.

A David Sibbet és csapata (The Grove Consultants International) által kifejlesztett, vizuális eszközökkel támogatott grafikus stratégiaalkotó módszertan, a világon egyedülálló módon, a vizuális nyelv erejével teszi érthetővé a vezetők, középvezetők, munkatársak számára a vállalati, szervezeti vízió elemeit, a kitűzött célok eléréséhez alkotott stratégia lépéseit és a leküzdendő kihívásokat.

Az alapvetően nagyméretű, úgy nevezett template-eket (előre nyomtatott ívek) a stratégia kialakításáért felelős csapat  intenzív munkával tölti fel tartalommal, egyszerre követve és inspirálva a közös gondolkodást, a vizuális eszközök erejével bevonva, aktivizálva a szereplőket. A végleges stratégiai lapok grafikai tartalmáért a stratégiai - grafikus facilitátor felel. 

A folyamat lehetséges lépései

A The Grove Consulting által kialakított 7 fázisos Strategic Visioning folyamat: 

(Illusztráció Strenner Szilárd Grafikus facilitálás - interaktív csoportfolyamatok című szakdolgozatából)

Minden folyamatlépéshez több template tartozik, melyeket az adott vállalat, szervezet méretének, iparágának, helyzetének megfelelően előzetesen választanak ki a tanácsadóval. A folyamat fázisai: 

  1. Előkészítés
  2. Vizsgálódás és tanulás
  3. Egyetértés kialakítása a jelenlegi környezeten
  4. Nyitás a vízió felé
  5. Stratégiák alkotása
  6. A változás megvalósítása
  7. Élet a vízióban

 A stratégiai tanácsadás során létrejövő grafikai alkotások a vállalatok, szervezetek fejlődését és túlélését hatékonyan segítik. A vizuális jegyzetek digitalizálhatók, kinyomtathatók, lefóliázhatóak, bekeretezve, a vállalat forgalmas helyein elhelyezve a dolgozókat nap mint nap emlékeztetik és motiválják a közös cél elérésére.

A laminálható vízió-és stratégiai lapok egy képben tömörítik az olykor többször tízoldalnyi gépelt, szöveges stratégiát. Magukban hordozzák a résztvevők saját szavait és az izzó, életbevágó jelentőségű beszélgetések lelkesedését, hevületét. Az írott stratégiák gyakran a fiókban végzik, ezzel szemben a grafikus facilitálással készült vizuális stratégiai jegyzet esztétikus rajzát szívesen teszik ki, nézegetik a munkatársak, hiszen arra emlékezteti őket, aminek maguk is részesei voltak, amiért ők is felelősséget vállaltak, ami számukra is a vállalható és élhető jövőt jelenti.

Néhány példa stratégiai tanácsadási folyamatainkból: 

Fehér Megyei ügyfelünk vezetői csoportja a külső környezeti elemzés során egy oldtimer buszhoz hasonlította önmagát. A rajz sűrűsége utal a beszélgetés intenzitására és hőfokára.

Fehérvári partnerünk helyzetelemzéséhez asszociatív módszert alkalmaztunk. Kreatív és dinamikus csoportmunkában gyűlt össze a szükséges információ.

 

 Fehérvári partnerünk belső környezeti elemzésének vizuális eredménye látható a képen.

 

Nyírségi ügyfeleinkkel végzett stratégiai tervezési munka: a mérföldövek és lépések kidolgozásra előtti állapot látható a képen.

 

 Egy visszatekintés: berettyóújfalui partnerünk stratégiai fejlesztési folyamatának összegzése

Kapcsolat:

Mobil:    + 36-30 / 271-30-53

E-mail:   info[kukac]grafacity.eu

 
 

 

A cikkel kapcsolatos visszajelzéseket kérjük itt kifejteni.